Training & zo

Opvoeding


Opvoeding en training zijn 2 totaal verschillende zaken voor mij. Opvoeding gaat om leren functioneren in het dagelijkse leven van de baasjes. Leren omgaan met en vaardigheden opbouwen voor alles wat nodig is om zowel voor hond als baas een aangenaam samenleven te creëren. Voor de hond: leren omgaan met allerlei prikkels, zindelijkeid, leren alleen zijn, aangenaam spel tussen hond en baas, niet opspringen en niet trekken aan de lijn tenzij dit gevraagd wordt, ... Voor de baas: lichaamstaal leren herkennen, trainingstechnieken onder de knie krijgen, de eigenheid van je hond zien en aanvaarden, het tempo van je hond volgen (figuurlijk dan welteverstaan) ... Wanneer het stuk "opvoeding" goed zit, komt het stuk "training" vaak vanzelf. Voor sommige baasjes is het stuk opvoeding voldoende waar zeker niets mis mee is wanneer het voor de hond in kwestie ook voldoende is.


Training/Sport


De Australische Herder is een allrounder. Vele takken van de hondensport komen in aanmerking. Als Aussie baas heb je dan ook keuze genoeg. Probeer je niet voor de aanschaf van een pup al vast te pinnen op een bepaalde sport, want wie weet denkt de hond er wel anders over. Probeer allerlei dingen uit wanneer de hond er klaar voor is en kies vervolgens waar jullie beide plezier in hebben.


Let op dat je de ook niet overdrijft en té veel doet met je hond. Té is nooit goed. Sommige honden raken daardoor gestresseerd/overprikkeld en vinden geen rust meer, andere honden gaan dan weer de andere kant op en willen na een tijdje niets meer doen. Elke hond is daar anders in. Wat te veel is voor de ene is misschien te weinig voor de andere. Het is ook vaak zo dat de hond na verloop van tijd als normaal beschouwt wat je hem aanbiedt. Wanneer je bijvoorbeeld 5x per week iets traint (met een hond die dit aankan) en je dan plots pakweg 3 weken ziek valt, dan zijn er honden die lastig worden bij een gebrek aan training, maar er zijn evengoed honden die gezellig 3 weken mee op de zetel kruipen. Ken je hond is de enige juiste boodschap in mijn ogen.


Onze honden krijgen volgende dingen aangeboden naargelang de interesse en praktische mogelijkheden:


- gehoorzaamheid (basisopvoeding/training tot aan kkush brevet meestal)

- canicross/bike/step

- treibball

- agility

- tricks

- schapendrijven

- speuren

- ...


Wandelen


Wandelen kan ook een goede bezigheid zijn. Doch het hangt er vanaf wat je onder wandelen verstaat. Dagelijks hetzelfde blokje om waarbij de hond vooral niet mag snuffelen om mooi naast de baas moet lopen, heeft in mijn ogen voor de hond geen zin. Dan liever 2x of zelfs 1x per week een wandeling waar de hond wel iets aan heeft. Heb je geen tuin dan is een uitlaatrondje natuurlijk wel noodzakelijk, maar dat beschouw ik dan niet als wandelen.


Zoek de natuur op en laat de hond hond zijn. Snuffelen is voor de hond wat voor ons de krant lezen is. Op de hoogte blijven van wat er zich in zijn leefwereld afspeelt. Ik werk hierbij meestal aan een lange lijn van 5 à 10m, ga op een bepaalde plaats staan waar ik niemand in de weg loop en laat de hond zijn gang gaan. Wanneer de hond niet spontaan aan het snuffelen gaat, dan werk ik met kleine trainingssnoepjes die ik in het rond strooi die ze dan moeten gaan zoeken. Of bijvoorbeeld snoepjes of soort van paté uit tube tussen de schors van een boom verstoppen. Pas wanneer de hond aangeeft dat hij voldaan is, keren we terug of gaan we naar een andere plaats.


Halsband of tuig/harnas?


Ik opteer zo veel mogelijk voor het dragen van een tuig omdat dit fysiek gezien beter is voor de hond. Voor meer info hierover kan je terecht op deze pagina. Zeker wanneer ze jong zijn en nog niet volleerd in niet trekken werk ik veel op tuig. Onze honden leren dat halsband wil zeggen "trekken mag niet" en tuig wil zeggen "trekken mag wel" aangezien ze voor de canicross juist zo hard mogelijk moeten trekken (op tuig uiteraard) en het dus niet volledig mogen afleren. Wanneer ze ouder zijn en er weining kans is op trekken of veel los gewerkt wordt, gebruik ik ook wel een koordlijn (breed genoeg) met stop die dus niet als strop gebruikt wordt omdat ik dit handiger vind.