Fokken

Enkele aspecten verder uitgediept:



Gezondheid


Er zijn inmiddels heel wat medische tests beschikbaar die van belang zijn binnen het ras. Ik streef er dan ook naar om zo veel mogelijk van deze tests te doen. Meer info over deze tests vind je bij "Het Ras - Gezondheid" op deze site. Mijn honden worden minstens getest op HD/ED/SD, RX rug, MDR1, CEA, PRA, HSF4, DM, IGS, CMR1, VWB, ... en krijgen een jaarlijks oogonderzoek. Mijn doel is het bekomen van pups die genetisch vrij zijn van al deze afwijkingen. Doch staar ik me niet blind op de medische resultaten en houd ik ook rekening met de andere kwaliteiten van zowel reu als teef zoals karakter en instinct. Daardoor kan het zijn dat een hond die drager is gecombineerd wordt met een vrije hond waardoor er alleen dragers kunnen voortkomen. Het bewust "produceren" van lijders is voor mij uit den boze.


Gezondheid


Op gebied van vaccinaties geef ik enkel het noodakelijke, afhankelijk van titertesten en dit vanaf de geboorte. Onze honden krijgen quasi uitsluitend versvoer (KVV en BARF) voorgeschoteld. Ook de kauw- en trainingssnacks komen uit het naar mijn mening "gezonde" gamma. Pups die bij ons geboren worden zullen zodra ze overgaan op vast voer ook versvoer krijgen. Af en toe zullen ze ook brokvoer krijgen puur om er aan te wennen.


Karakter


Het ras wint momenteel aan populariteit en dit is grotendeels te wijten aan het gevarieerde kleurenpallet waarin ze voorkomen. Vooral de merle varianten zijn erg in trek. Dit merken de fokkers ook aan feit dat Black-Tri pups helaas vaak moeilijk verkocht geraken. Toch vergeten vele pupkopers dat de Aussie een werkhond is en hebben ook de malafide fokkers helaas het ras ontdekt waardoor er meer en meer honden in het asiel belanden. Het is dus de taak van de fokkers om pupkopers streng te selecteren en goed te informeren. Ik streef naar het bekomen van stabiele pups zonder aanleg voor angst of agressie. Dit is naar mijn mening grotendeels genetisch, maar wordt ook bepaald door omgevingsfactoren vooral tijdens de eerste weken/maanden.


Ook verkies ik honden met veel will-to-please die echter niet nerveus zijn en gerust ook eens kunnen chillen. De rasstandaard zegt: Bij een eerste ontmoeting kan hij enigszins gereserveerd zijn. Achter deze zin verschuilen sommige eigenaars zich wanneer hun hond angst of agressie vertoont. Dit is echter niet wat men hiermee bedoelt. Een paar jaar geleden werd dit nogmaals bevestigd op het breeding seminar gegeven door fokker/keurder Nannette Newbury (USA) op het clubweekend van de ASCB. Gereserveerdheid zou zich moeten beperken tot het feit dat de hond niet uit zichzelf naar gelijk wie of wat toeloopt, maar even de kat uit de boom kijkt om de situatie in te schatten


Natuurlijke aanleg


De Aussie is van origine een werkhond. De oorspronkelijke Aussies hadden een sterk drijfinstinct en een groot uithoudingsvermogen waardoor ze geliefd waren op farms en ranches. De fokdieren werden vaak geselecteerd op kenmerken als reactievermogen op allerlei prikkels (visuele, auditieve, ...). In onze huidige maatschappij hebben helaas maar weinig mensen de luxe om dezelfde omgeving en taak te bieden aan hun hond.  Daarom moeten we opletten dat het drijfinstinct geen eigen leven gaat leiden en dat de honden niet overgevoelig worden voor prikkels aangezien beide aspecten voor zogenaamd "ongewenst gedrag" kunnen zorgen.


Shows


Ik doe niet veel shows met mijn honden. Af en toe op events van de rasverenigingen bijvoorbeeld. Ze worden wel aangekeurd (fokattest) om te kijken of ze voldoen aan de rasstandaard. De minimum beoordeling "Goed" die de KMSH voorschrijft, vind ik persoonlijk te nipt. Met een "Zeer Goed" of een "Uitmuntend" ben ik wel tevreden. Voor mij hoeven het geen toppers te zijn die regelmatig shows winnen. Ze dienen wel te voldoen aan de voorwaarden die ik hierboven al beschreef.


Pupkopers


Voor de pups prefereer ik baasjes die reeds ervaring hebben met het samenleven met en opvoeden/trainen van een werkhond. Dit voorkomt al een groot deel van frustratie bij de baasjes en mogelijke gedragsproblemen bij de honden. Dit wil echter niet zeggen dat ik alleen maar pups verkoop aan personen met wedstrijdambitie! Mensen die hun hond voldoende (en ook niet TE veel !!!) fysieke EN mentale stimulans kunnen bieden, zijn van harte welkom. Er zijn veel dingen die je met een Aussie kan doen om aan de behoeften te voldoen.


Kennelnaam


De keuze was voor mij vrij eenvoudig. Aangezien ik reeds werk onder de naam "Pawprints" had ik graag iets dat daarbij aansluit. De toevoeging "Pride" lijkt me duidelijk. Ik wil trots kunnen zijn op de honden die mijn naam dragen. Zo werd "Pawprints Pride" geboren. Kennelnaam nr. 12888. FCI nr: 128/2013 en ASCA Kennel ID: 4674

Fokken


Fokken is voor mij een begrip dat heel wat inhoudt. Iets waar je niet onvoorbereid aan begint.


Om te beginnen dien je je te verdiepen in het ras. Wat speelt er binnen het ras op gebied van gezondheid, gedrag, verschillende types/lijnen enz... Daarnaast dien je ook op de hoogte te zijn van de praktische kant van de zaak: hoe verloopt een dekking, geboorte, enz... en is het financiƫle aspect ook niet te onderschatten wanneer je het goed wil doen. De opvoeding van de pups tot ze naar hun baasje mogen is een job op zich die veel tijd en kennis vereist.


Daarom heb ik een tweejarige opleiding tot hondenfokker gevolgd bij Syntra om nog wat extra bagage op te doen. Ook laat ik me bij de keuze van fokdieren bijvoorbeeld bijstaan door mensen die al jaren met het ras bezig zijn en probeer ik info te verzamelen bij onafhankelijke bronnen die geen baat hebben bij een mogelijke combinatie. Leren stopt nooit en als je denk dat je alles al weet, dan ben je niet goed bezig.